paxkinderhulp logoBanner2015

CBF keurmerk

Armenië

Armenië is een land gelegen in Azië. Ondanks de ligging zijn er nauwe banden met Europa. In geschiedenis en cultuur zijn veel overeenkomsten tussen Europese landen en Armenië. Sinds 2001 is Armenië lid van de Raad van Europa. Tot 1991 viel Armenië onder de Sovjet-Unie. Armenië grenst aan vier verschillende landen, namelijk Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. Al vele jaren zijn de grenzen met Turkije en Azerbeidzjan gesloten.
Op 7 december 1988 is Armenië getroffen door een aardbeving met een 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de plaats Spitak, gelegen in het noorden van Armenië. Ook andere steden zijn ernstig getroffen, zoals Gyumri, Vanadzor, Stepanavan en Spitak. Honderden dorpen werden volledig verwoest. In totaal werd veertig procent van het land getroffen door de aardbeving. De schatting is dat er 25.000 doden vielen en 500.000 mensen raakten dakloos. Destijds is er noodbehuizing geplaatst in de vorm van containers. De gevolgen van deze aardbeving zijn nog steeds zichtbaar. Een deel van de inwoners van Armenië woont momenteel nog in deze noodbehuizing. De staat van deze behuizing is slecht en niet meer geschikt als woonruimte. In de rest van Armenië woont de bevolking veelal in stenen huizen of in een flat. Deze huizen beschikken veelal over elektriciteit en worden in de wintermaanden verwarmd door één centrale houtkachel.

Naast de huisvesting zijn ook bedrijven en fabrieken verwoest, in totaal ruim 280. Als gevolg hiervan steeg de werkloosheid. Er waren door de aardbeving 80.000 minder banen beschikbaar in het noordelijk gedeelte van Armenië. De economie stortte begin jaren 90 als gevolg van de hoge werkloosheid als een kaartenhuis in elkaar. Daarnaast was de Armeense economie voornamelijk gericht op de voormalige Sovjet-Unie die in 1991 ten val kwam. Verder kwamen er in deze periode veel vluchtelingen uit Nagorny Karabach door een conflict met Azerbeidzjan. Deze verschillende omstandigheden brachten veel armoede in Armenië

Sisian

Van 1 tot en met 22 juli 2017 komen er weer kinderen uit Armenië naar Eemnes. Dit keer komen de kinderen uit de regio van Sisian. Sisian is een plaats gelegen aan de rivier Vorotan in de provincie Sjoenik, in het Zuid-Oosten van Armenië. Sisian is gelegen in de bergen en heeft een prachtige natuur. De stad heeft 17.000 inwoners waarvan meer dan de helft onder de armoede grens leeft. Halverwege mei hebben twee werkgroepleden een reis gemaakt naar Armenië. Tijdens de reis is aan bijna alle kinderen een bezoekje gebracht. Alle kinderen zijn tussen de 8 en 11 jaar oud en hebben erg veel zin om te komen.